Източник и снимка: МВнРРегионални форуми като Процеса за сътрудничество в Югоизточна

...
Източник и снимка: МВнРРегионални форуми като Процеса за сътрудничество в Югоизточна
Коментари Харесай

Захариева в Сараево: България ще споделя опита си в реформите със страните от Западните Балкани

Източник и фотография: МВнР

„ Регионални конгреси като Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) и Берлинския развой са добра среда, с цел да приказваме един с различен, с цел да увеличим знанието и разбирането един за различен макар политическите несъгласия. ПСЮИЕ се трансформира в прагматичен инструмент за съдействие, насърчаващ съответни планове, икономическият напредък и непоклатимост на района. ”

Това съобщи вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в обръщението си към срещата на външните министри от Процеса за съдействие в Югоизточна Европа в Сараево. С това се отбелязва краят на председателството на Босна и Херцеговина на ПСЮИЕ.

„ От София до Сараево стигнах за 5 часа със аероплан, което демонстрира какъв брой едва сме свързани, само че освен в транспортен аспект, само че и в цифровата инфраструктура, сред бизнеса, по тази причина поддържаме целите на вашето председателство на ПСЮИЕ ”, сподели Захариева.

Българският първи посланик посочи, че по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз положихме много старания да върнем в дневния ред на Европейски Съюз европейската интеграция на Западните Балкани.

„ Колеги ме убеждаваха, че това не е известна тематика, само че не се отказахме. И в този момент може да отчетем сполучливата среща на върха Европейски Съюз - Западни Балкани, Софийската декларация и Софийския дневен ред. Доволна съм, че румънското, финландското и хърватското председателство не престават нашата работа, опитваме се да убедим и останалите страни от Европейски Съюз, че започването на договаряния с Република Северна Македония и Република Албания е обстановка, от която и Западните Балкани, и Европейски Съюз ще завоюват ”, показа Захариева.

„ Искаме да ви подкрепим с нашия административен опит в усвояването на европейските фондове, с цел да не извършите същата неточност като нас в предприсъединителния интервал, когато не успявахме да се оправим добре с плановете - обърна се Захариева към страните от Западните Балкани. - Сега сме в топ 3 на страните, които усвояват най-добре структурните фондове на Европейски Съюз. Често в района има задоволително средства и механизми за финансиране, само че няма административен потенциал, с цел да се осъществят на процедура плановете. ”

Захариева прикани още дипломатите от външните министерства от участничките в ПСЮИЕ да обсъдят по какъв начин организацията да стане по-видима и работеща, защото има доста районни формати.

„ Лош знак е, че две страни не са тук - Косово и Албания. Пет страни от Европейски Съюз не признават Косово, само че други 23 от Европейски Съюз го направиха, и мисля, че е открита формула, в която Косово да взе участие в разнообразни интернационалните конгреси, в които са и страни, които не признават тази страна ”, добави Захариева.

Очаква се след министерската среща, след която стартира и конгрес на държавните и държавни ръководители от страните от ПСЮИЕ, да бъде признат финален документ, в който се удостоверява желанието за европейска вероятност на района, съдействието в битката с екстремизма, тероризма, трафика на хора и оръжие, прането на пари и корупцията.

Участниците приветстват резултатите от Срещата на върха в София през май 2018 година и дават обещание да работят за съгласуваност във всички аспекти.

Процесът за съдействие в Югоизточна Европа извършва ролята на конгрес за политически разговор за страните от района. Инициатор за основаването на самодейността е България, като началото е положено със Софийската декларация за добросъседски връзки, непоклатимост, сигурност и съдействие на Балканите, призната през 1996 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР